2020-04-28 16.18

Vatten och miljöresurs testar insamling av matavfall i höst

Vatten och miljöresurs planerar att erbjuda hushållen i Härjedalens och Bergs kommuner insamling av matavfall från maj 2022.

Innan insamling av matavfall erbjuds alla hushåll har Vatten och miljöresurs styrelse beslutat att insamling ska testas. Testområden är Sveg, Svenstavik, Rätan, Åsarna och Hackås. Testet pågår från september 2020 till maj 2022. Efter testperioden är planen att insamling av matavfall erbjuds till alla hushåll i båda kommunerna.

- Vi betalar dyrt för att förbränna matavfall när vi i stället kan göra jord av det. Att vi kan sortera mer är något som vi alla och vår miljö vinner på, säger Robin Loo, avfallsstrateg på Vatten och miljöresurs.

- Under testperioden tittar vi på vilka kärl och sopbilar vi behöver och vad som kan gälla för hemkompostering. Det är många frågor som vi behöver vrida och vända på så att det blir så bra om möjligt för alla, säger Robin Loo.

Oklart hur avgiften för sophantering påverkas

Hur avgifterna för hantering av sopor påverkas under testperioden är oklart. Vatten och miljöresurs informerar om det senare.

Lagen kräver matavfallsinsamling 2021

Från 1 januari 2021 måste alla kommuner erbjuda matavfallsinsamling till hushållen.

Läs mer om matavfallsinsamling i Härjedalen och Berglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2020-04-28 16.18
av Åsa Evertsdotter