Fiskrätter

Fjällfisk på Härjedalsvis 4 port.
Ca 800 gr öring eller röding
1 knippa dill
1 dl rågmjöl
2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
2 msk smör
2 dl fiskbuljong
2 dl tjock grädde
några droppar citronsaft
1 msk gräslök
1 tsk vetemjöl
1 tsk smör

Rensa fisken, skölj den och torka den väl. Salta och peppra den inuti och lägg dillen i fisken. Panera fiskarna i kryddat rågmjöl och stek dem i brynt smör på ganska låg värme tills ytan blivit brun och genomstekt, dvs. fiskköttet vitt och ogenomskinligt. Stektid: 7-10 min för varje sida. Ta upp fisken, lägg den på serveringsfat och håll den varm.
Späd i pannan med fiskbuljong och grädde, koka ihop några minuter och tillsätt gräslök och några droppar citronsaft. Red av med smör och mjöl som rörts ihop och häll såsen bredvid fisken.
Serveras tillsammans med kokt potatis och sallad.

Ungstekt fisk
Ugnstemperatur 225 C
1 kg hel fisk (röding-forell-sik)
1 msk salt
1 msk citronpeppar
Panering:
1 ägg
2 msk ströbröd
Stekning:
2-3 msk smör eller margarin
3 dl grädde

Sätt ugnen på 225 C. Gnid in fisken med salt och citronpeppar in- och utvändigt. Smörj ett ugnsäkert fat eller långpanna med fett. Lägg fisken med ryggen uppåt och buksidorna utvikta. Pensla fisken med uppvispat ägg. Strö på ströbröd. Lägg resten av smöret i små klickar över fisken. Sätt in fisken att steka i mitten av ugnen. Ös den då och då med steksmöret. Mot slutet av stekningen späd gärna med grädde.. Stektiden är beroende av fiskarnas tjocklek. Lossa fiskköttet lite vid ryggbenet med en gaffel. När köttet är vitt och genomskinligt är fisken färdig och bör genast tas ur ugnen. Gott med smörfrästa och hackade kantareller i fisksåsen eller som dekoration på fiskryggen.
Serveras till:
Kokt potatis (pressad), svampsås (om ej grädde används vid stekningen), citronklyfta, dill, grönsallad.

Stektiden:
Mät fisken över ryggen där den är som tjockast.
Ca 4 cm tjock fisk 15 - 20 min
Ca 5 cm tjock fisk 20 - 25 min
Ca 6 cm tjock fisk 25 - 30 min

Bredflons fiskrulle
Finfördela rökt öring eller röding och bena ur. Gör en röra på gräddfil finhackad rödlök och smaksätt med några droppar citronsaft, salt och peppar. Portionera upp 50/50 med röra och fisk i ett tunnbröd.
Storleken på rullen avgörs med om det ska vara en "go-lunch" eller förrätt. 
En kall öl eller lingondricka till den en varm sommardag är gott värre.

Mvh. Conny Persson på Bredflon

Kötträtter

Renskav
Tillagning:
Renskaven bör lagas till helt otinad eller halvtinad. Bryn smör i en stekpanna. Lägg i den frysta renskaven och dela efterhand isär köttet så att det blir jämnt brynt.

Renskav med lök och svamp 3 port.
1 gul lök, hackad
1 burk (ca 200 g) kantareller
1 paket (ca 250 g) djupfryst renskav
2 msk smör
salt och peppar
2 tsk vetemjöl
1 dl grädde + svampspad
vatten

Stek löken och bryn kantarellerna. Bryn därefter renskaven. Krydda. Blanda ner lök och kantareller. Strö över mjöl och späd med svampspad eller vatten. Låt stuvningen koka några minuter och tillsätt grädden.
Serveras till: Potatismos eller kokt potatis eller en omelett. Stuvningen är också god att gratinera i ugn tillsammans med potatismos eller också som fyllning i crepes.
Rönnbärs- eller vinbärsgele.
Servera med spagetti eller ris och tomater.

Renfile med lingonsås 4 pers.
500-600 gr renfile
4-5 msk smör
salt, peppar och vitlökspulver
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
1 dl lingon

Putsa köttet och gnid in det med salt, peppar och vitlökspulver. Bryn kötter runt om i smöret i het stekpanna. Sänk värmen något och låt köttet steka ca. 5 min. Vänd det då och då. Ta upp fileerna och slå in dem i aluminiumsfolie. Häll lingonen i stekpannan och fräs dem en stund. Tillsätt ev. mera smör. Rör ner mjölet. Slå på grädden. Låt såsen puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med potatis och grönsallad.

Såser

Kantarell- eller Murkelsås 4 port.
10 g torkade kantareller eller murklor
1 - 1 1/2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl vätska (spad, buljong, mjölk, grädde)
salt, vitpeppar (äkta soja)

Låt den torkade svampen ligga i vatten 1/2 tim. Slå bort vattnet.
Koka svampen i nytt vatten några minuter. Ta vara på spadet. OBS: Gäller ej murklorna. Hacka svampen och fräs den i fettet en stund. Strö mjölet över den frästa svampen och rör om. Späd lite i sänder under omrörning med svampspad, mjölk eller grädde. Koka såsen på svag värme ca 10 min. Smaksätt med salt, peppar och ev. soja.

Gräddfilsåser

Gott till rökt fisk

1.
2 dl gräddfil
1 tsk curry
1/2 dl klippt dill
1 krm salt
Blanda gräddfilen med curry och dill, smaksätt med salt.

2.
2 dl gräddfil
2 msk senap, gärna skånsk typ
2 msk tomatpure
1 krm salt
Blanda gräddfil med senap och tomatpure, smaksätt med salt

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2019-01-22 17.05
av Anna Elfqvist