Idrottspristagare och idrottsstipendiater Härjedalens kommun

2019

Idrottspriset
Gustav Salomonsson, skotercross (Team Walles MK)
Motivering: 
Gustav tar varje chans till träning som erbjuds och är aktiv i att leta bra träningsförhållanden för att optimera sin körning och förlänga snösäsongen. Under vintern fick han utdelning på sin satsning mot toppen och tog ett EM-brons.

Idrottsstipendiumet
My Nordberg, styrkelyft
Motivering:
En tjej som verkligen lyft sig och därmed säkrade silvermedaljen på junior SM. Med stor hängivenhet till sin sport och siktet inställt mot OS 2024.
Har med sin vinnarskalle och vilja trotsat motgångar och visar vägen även för andra tjejer inne på gymmet.  

2018

Idrottspris
Anton Rösnäs, Sveg och Oskar Ohlsson, Tännäs
Anton brinner för den alpina sporten och lägger ner hela sin själ och sitt hjärta i att träna sommar som vinter. Han har strävsamt kombinerat skolarbete med träning, pendlat mellan Sveg och Vemdalen för att träna och har tack vare sitt stora engagemang uppnått stora resultat.
Anton tränas intensivt och satsar på det svenska landslaget. Han studerar första året vid Vintersportgymnasiet i Östersund.

Skidskytten Oskar är en lovande idrottare som tar varje chans att nämna varifrån han kommer. Han är en god ambassadör för Härjedalen, främst västra Härjedalen där han vuxit upp och fortfarande ser som sitt hem. Oskar är juniorskidskytten som i år äntrade han svenska landslagets A-lag trots sin unga ålder. Han elitsatsar på skidor och ägnar hela sin tid åt träning och skidskytte.

Idrottsstipendium
Vanja Kant, Hede

Vanja får idrottsstipendiet för att fortsätta utveckla sina talanger. Hon går Skidskyttegymnasiet i Sollefteå och hennes utvecklingskurva går stadigt uppåt. Vanja delar gärna med sig av sin kunskap till andra barn och ungdomar som ledare för idrottsskolan, barnens skidskola och ungdomsträningen i Hede.

2017

Idrottspris
Ronny Dahl
Med båda armarna bryter han sig fram till toppen vilket han i år har visat med både SM-guld och seger i Nordiska mästerskapen.

Idrottsstipendiumet
Linn Larsson
Linn är en lovande skidskytt som tränar och kämpar målmedvetet för att kunna prestera och nå fina resultat. Hon inspirerar sina yngre klubbkamrater, är ödmjuk och delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

2016

Idrottspris
Emilia Dahlgren, Tännäs, Team Walles

En mycket ambitiös och träningsvillig tjej som "crossade" det mesta motståndet förra vintersäsongen med band annat två SM-guld och ett VM-silver. Emilia är också en stark ambassadör för vårt Härliga Härjedalen.

Idrottsstipendium
Jessica Persson, Hede

För sina fina motorsportresultat, inom såväl folkrace som rally, och för hennes driv och mål att alltid bli ännu bättre

2015

Idrottspris
Tauno Haapamaa, Härjedalens simklubb

För att med ett stort hjärta och engagemang i Härjedalens simklubb aktivt ha arbetat för att få föreningen att utvecklas och visat att om viljan finns så är ingenting omöjligt. Han har genom hårt arbete och en stor personlig insats skapat möjligheter för ungdomar att utöva idrott och ett resultat av detta är både fina prestationer med toppnoteringar i resultatlistor samt en aktiv som i höstas började sitt första år på simgymnasium.

Idrottsstipendium
Jesper Persson, Åsarna IK

Jesper är en stor talang med fina framtidsutsikter som under 2015 tagit SM-guld i tre olika sporter (skidskytte, längdskidor och terränglöpning). Han är också ett gott föredöme både på och utanför idrottsarenorna.

2014

Victor Öhling Norberg, Funäsdalen.

För att stått som världscupsegrare i ski-cross efter en otroligt väl genomförd världscup säsong

2013

Idrottsstipendium
Elsa Håkansson Fermbäck
, Vemdalen alpina

En ung talang som uppnått enastående resultat. Elsa tillhör Sverigeeliten inom den alpina sporten i sin åldersgrupp och har bl a två USM-guld säsongen 2013.

2012

Idrottsstipendium
Viktor Andersson , Vemdalens IF
Victor Öhling Norberg, Funäsdalens SLK, skicross

För sina framstående resultat och för att vara fina förebilder för andra ungdomar.

2011

Idrottsstipendium
Ytterhogdals IK, fotboll, Ytterhogdal

För att vara en liten ort med 900 innevånare är det en prestation att vinna division 4 i fotboll.

2010

Idrottsstipendiat
Johan Dahlgren, Tännäs

Mycket noggrann och ambitiös tävlingsförare som under många år tränat och tävlat målmedvetet. Framgångar under 2010: SM-silver, EM-brons och VM-femma. Han är en förebild för ungdomar som han gärna tränar och erbjuder sina tjänster.

2009

Idrottsstipendiat
John Stenberg, Lofsdalen

John Stenberg är en ung ambitiös tävlingsförare som blev svensk mästare i snöskotercrossens prostock-klass 2009. Han är en mycket träningsvillig och hårt satsande idrottsman, en god ambassadör för sin idrott och för Härjedalen.

2008

Idrottsstipendiat
Emma Viberg från Vemdalens IF

En ambitiös idrottskvinna som med stor målmedvetenhet nått framgångar i de alpina pisterna. Vid för-OS i Special Olympics, Idaho, USA tog hon både guld och silver. Hon har väl förtjänat Härjedalens kommuns idrottsstipendium 2008.

2007

Curlinglaget Team Ica Supermarket, Svegs Curlingklubb
Under sin första elitsäsong lyckades lagmedlemmarna i Team Ica Supermarket, Frida Jonasson, Maria Östman, Mikaela Lindström och Marina Stener, med konststycket att gå till semifinal i både elitserien och svenska mästerskapen.

De är fyra mycket träningsvilliga juniortjejer som är ett föredöme för andra härjedalsungdomar både på och utanför curlingplanen.

2006   

Idrottsstipendiat
Anna Carin Olofsson, Lillhärdals IF

Oslagbar OS-guldmedaljör i skidskytte.

2005              

Idrottsstipendiat
Anna Carin Olofsson
, Lillhärdals IF

Anna Carin Olofsson har på sensationellt kort tid etablerat sig som en världsstjärna i den krävande skidskyttesporten. Så sent som 2002 tillhörde hon den svenska olympiatruppen som längdåkare. Sadlade därefter om till skidskytte och 2005 kom dom stora framgångarna.
Anna Carin vann ett silver vid skidskytte VM och tog sin första pallplats i världscupen. Nu i december vann hon sin första världscuptävling. Anna Carin är mycket målmedveten och hårdtränande och är ett föredöme för andra idrottsutövare i Härjedalen."

2004          

Idrottsstipendiat
Sofie Olofs
son, Vemdalens IF alpina

Framgångsrik alpin skidåkare som under många år tävlat internationellt både i Europa- och världscupen. Med stor målmedvetenhet har Sofie Olofsson, Vemdalens alpina kämpat i slalompisterna. Trots några tunga år i början av sin seniorkarriär har hon arbetat vidare och under 2004 kom belöningen i form av hennes första världscuppoäng. Sofie Olofsson har visat att det gäller att ha den rätta viljan för att nå framgångar, hon är därmed ett gott föredöme för andra idrottsungdomar i kommunen och tilldelas därför Härjedalens idrottsstipendium år 2004.

2003   

Johan Eriksson, Team Walles
Snöskotercrossförare med lång meritlista och fina placeringar både individuellt och i lag. Han har bland annat 1 SM-guld, 4 SM-silver och 1 SM-brons individuellt , 3 lag-guld i NM, 2 silver, 1 brons samt fyra på världscupen 2003. Johan Eriksson är Härjedalens främste i en sport med mycket stort intresse i Härjedalen och Norrland. Han har tillhört den absoluta toppen i snöskotercross sedan ungdomsåren och hans framgångar kröntes med SM-guld under 2003. Johan är en mycket träningsvillig och framåtsyftande idrottsman och ett föredöme för alla de Härjedalsungdomar som ägnar sig åt denna sport.

2002    

Helen Moberg, Svegs ryttarförening

Framgångsrik distansryttare med följande meritlista: 3:a senior-SM, 1:a JSM, 1:a Härjedalsritten 2002, 1:a Filipstadritten, 12:a Nordiska mästerskapen och uttagen till VM i Spanien 2002. Helen Moberg har under flera år målmedvetet satsat mot Sverigeeliten och nått fina framgångar. Hon är ett föredöme för sin sport och för ungdomen i Härjedalen.

2001                

Erik Jonsson, Älvros IK

Friidrottare med specialgrenar sprint, längdhopp och spjutkastning. Dessutom duktig i ishockey. Stor talang i friidrott och i sin åldersklass tillhör han Sveriges bästa i flera grenar.

2000         

Lag Team Fyrfasen, Matilda Mattsson, Kajsa Bergström, Lisa Lövskog, Jenny Hammarström, tävlande för Svegs Curlingklubb. Junior VM-guld i Tyskland, SM-guld i Sveg och avancemang till elitserien, övriga fina framgångar i internationella curlingtävlingar i Kanada och Skottland.

Unga tjejer inom curlingsporten som haft många framgångar med junior VM-guld som främsta prestation.

1999      

Sebastian Hedin. Började sin tävlingsverksamhet vid 12 års ålder. Den senaste säsongen blev han tvåa på ungdoms VM i Danmark. Han fick en sjätte placering på ungdoms SM i Värmland. Sebastian har på dom större cuptävlingarna i Sverige gjort mycket bra resultat.

Ung lovande motorcrossåkare som presterat fina resultat nationellt och internationellt inom sin sport. Visar respekt och ödmjukhet i sitt umgänge med kamrater.

1998  

Nike Bent, Funäsdalens slalomklubb
Guld i störtlopp, silvermedaljer i super-G, storslalom och slalom under USM 1996. 5:a  i slalom under inofficiella ungdoms-VM i Italien 1996. Framgångar under 1997 som förstaårsjunior: Silver i super-G, storslalom, slalom och kombinationstävling under yngre junior-SM. Stora SM 1998 blev hon 9:a i störtlopp och 11:a i super-G, storslalom 16:e plats. Säsongen avslutade hon med en fin seger i 1 maj-trofén (slalom). Hon blev även uttagen till svenska juniorlandslaget som en av tre flickor.

Lovande utförsåkningstjej som redan presterat mycket goda resultat. Ett hedrande uppträdande på och utanför idrottsarenan.

1997  

Ytterhogdals IK, fotbollslag herrar. Seriesegrare Div IV Jämtland-Härjedalen.
Avancerat till en högre serie i fotboll. Genom en seriös satsning lyckats i sin målsättning.

1996

Robert Bergman, Svegs draghundsklubb. EM-guld stafett 3x5 km. EM-brons ind. 25 km. SOC-Brons ind.15 km. SM-guld ind. 25 km. SM-guld stafett 3x10 km. Landslagsrepresentation.

För fina framgångar nationellt och internationellt inom draghundsporten i gott samarbete med sina tävlingshundar.

1995            

Marie Dahl, Hede, Ytterhogdals IK. Rankad 6:a i Sverige bland damer 17-18 år. Två andraplaceringar i Salomon cup under säsongen. DM-mästarinna.

Ambitiös och träningsvillig skidtjej, som satsar på sin idrottsgren och redan visat goda resultat. Har ett hedrande uppträdande i och utanför skidspåret.

1994       

Renée Magnusson, Svegs alpina klubb, Sv. mästarinna i Telemark både klassiskt och storslalom. Totalsegrare i Svenska cupen, 6:a i VM-93, australiensisk mästarinna-94.
För fina framgångar nationellt och internationellt i en sport på frammarsch. En god representant för idrotten, både som aktiv och ledare.

1993

Lag Margaretha Lindahl, Margaretha Lindahl, Ulrika Bergman, Anna Bergström, Elinor Mattsson och Maria Zackrisson, Svegs curlingklubb. Sv. juniormästare och nordiska mästerskapen och 3:a i senior-SM.

Förtjänstfulla resultat såväl nationellt som internationellt. Fina representanter för ungdom och curlingsporten.

1992

Mikael Nygren, Hede MK

Framstående resultat i folkrace, isracing och rallycross. Under ett flertal år haft framgångar och presterat goda resultat inom bilsporten.

1991          

Anna-Carin Olofsson, Svegs IK skidor. Segrar i ett flertal tävlingar i sin åldersklass bl. a skand. cup jaktst. Älvdalen, DM Hede, norrl. mästersk. Östersund, stafett jun-landskamp Finland.

Ambitiös och lovande skidtjej som presterat resultat som givit henne en plats bland de bästa skidjuniorerna i Sverige.

1990

Lag Marcus Feldt, Marcus Feldt, Magnus Mattsson, Ronny Göransson, Sven Ohlsson och Morgan Eriksson, Svegs curlingklubb. Silver junior-SM.

För förtjänstfulla resultat och insatser inom curlingsporten och där stipendiaterna har ett uppträdande som hedrar dem på och utanför idrottsarenan.

1989            

Cecilia Norberg, Svegs IK, skidor.

Träningsvillig och ambitiös skidtjej som i en sport med hård konkurrens presterat resultat som gett henne en plats i Sverigeeliten bland skidjuniorer.

1988

Marcus Daabach, Hede SK, ungdomsmästare i nordisk kombination.

Utövar en sport som kräver stor allsidighet och mycket träning. Visat goda resultat i sin idrott. Har ett uppträdande som hedrar stipendiaten på och utanför idrottsarenan.

1987

Egil Ellis, Funäsdalen. Sv.mästare och 2:a i nordiska mästerskapen i 6-spann hundkörning.

För förtjänstfulla resultat och insatser i en sport på frammarsch där stipendiaten har visat stor entusiasm och kunnighet.

1986   

Peter Boding, Funäsdalens slalomklubb. 5:e plats slalom och 26:e plats storslalom i Kalle Ankas VM-tävling i trofé Tropolino, Italien.

Visat goda resultat i alpin skidåkning. Ambitiös och träningsvillig i sitt idrottsutövande. Har ett uppträdande som hedrar stipendiaten både på och utanför idrottsarenan."

1985    

Urban Bergman, Peder Hållstrand, Ola Wickström, Svegs IK. SM-segrare i skidstafett för äldre juniorer 19-20 år. Svenskt mästerskap i skidstafett för juniorer.

Ambitiösa och träningsvilliga i sitt idrottsutövande.

1984              

Ingemar Stenberg, Glöte, sv mästerskap i älgskytte  

Framstående resultat i jaktskytte med ett svenskt mästerskap i älgskytte som främsta prestation.

1983       

Olavi Alanen, sv-militärmästare fältskytte, Hede skyttegille.

Svensk militärmästare i fältskytte. Många goda resultat vid skyttetävlingar under 1983. En fin företrädare för sin sport på och utanför idrottsarenan.

1982                     

Sven-Erik Revelj, Hedeviken, SM-segrare snöskoter, Team Walles MK.

Framgångsrikas insatser som tävlingsförare på snöskoter främst SM-seger, vilket var en stark prestation i hård konkurrens. Representerat Sverige i landskamper mot Finland där Sverige har segrat.

1981   

Anna-Lena Forsgren, Svegs IK skidor.
Anders Gudmundsson, OK Härjulf, Sveg

Är ambitiös och träningsvillig i sitt idrottsutövande. Har presterat goda resultat och är i utveckling inom sin idrottsgren. Har ett uppträdande som hedrar stipendiaten både på och utanför idrottsarenan.

1980      

Mats-Arne Axelsson, Sveg badmintonklubb.
Kicki Jonasson, Björnbergets alpina klubb, Sveg

Är ambitiös och träningsvillig i sitt idrottsutövande. Har presterat goda resultat och är i utveckling inom sin idrottsgren. Har ett uppträdande som hedrar stipendiaten både på och utanför idrottsarenan.

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2019-10-30 13.44
av Linda Bergström