Biografi

Henning Mankell väcktes som författare på 70-talet. Den tidsanda och de strömningar som fanns i arbetarrörelsen och samhället har präglat hans syn på livet och det han företagit sig att göra sedan dess. Många böcker handlar om klasskamp, imperialism och spänningar mellan generationer. I författarskapet tar han parti för den som är svag och utan skyddsnät.

Teater

På 70-talet var han knuten till Dalateatern i Falun. 1984 tackade han ja till att vara chef på Kronobergsteatern i Växjö under förutsättningen att de bara skulle spela svensk teater. Under en stor del av 80-talet var det bara teatern som gällde. Han författade och regisserade pjäser samt verkade som teaterchef. Bland många uppsättningar blev t.ex. Torgny Lindgrens roman "Ormens väg till Hälleberget" en succé, och "Tokfursten" av Elgard Jonsson blev t.o.m. spelad utomlands.

Författandet tar över

På 90-talet kom författandet av böcker igång igen. Två ungdomsböcker om Joel gavs ut, "Hunden som sprang mot en stjärna" samt "Skuggorna växer i skymningen". 1991 kom det stora genombrottet med Wallanderboken "Mördare utan ansikte" som skrevs i Moçambique. För den tilldelades han Svenska Deckarakademiens pris för bästa kriminalroman.

Mankells verk

Efter det kom fler Wallanderböcker och de omtalade böckerna som "Comédia infantil" och "Eldens hemlighet". " Den vita lejoninnan" skrev han som en besvärjelse för att den sydafrikanska valrörelsen skulle gå bra. Inget fick hända F.W. de Klerk eller Nelson Mandela. För boken "Pojken som sov med snö i sin säng" fick han det prestigefyllda Astrid Lindgren-priset. I juni 1999 avslutas kriminalsviten om Kurt Wallander med boken "Pyramiden".

Ingen av karaktärerna i Mankells böcker är statisk. De förändras allt eftersom tiden går, precis som människor i verkliga livet. För att de som gestaltas ska vara trovärdiga och intressanta måste de också vara påverkbara av det som händer omkring dem.

Vad driver Henning Mankell att skriva?
- En grundläggande drivkraft för mig är att efter fattig förmåga skapa en förändring av den förfärliga värld vi lever i. Den blir värre och värre på alla nivåer. Det handlar om utsugning, plundring och förnedring. Jag har en viss möjlighet att delta i motståndet. Det mesta jag gör är delar av ett motstånd, ett solidaritetsarbete. Jag önskar jag kunde göra mer av värde och att världen ändras till att bli anständig.

Bokförlag

I juni 2001 startade Dan Israel och Henning Mankell det gemensamägda förlaget Leopard. Programförklaringen löd:
"Sverige är ett land som befinner sig i dramatisk förändring. Vi vill spegla den utvecklingen genom vår bokutgivning. Därför kommer vi att ge ut historia, samhällsdebatt och populärvetenskap. Skönlitteratur är också ett oöverträffat sätt att förstå andra människor, både här och ute i världen. Utgivning av skönlitteratur, inte minst från tredje världen, kommer därför att bli en viktig del av förlagets verksamhet."

Logotyp
Mankell

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2015-06-02 13.10
av Patrik Byström